DENISA
DŽUGANOVÁ

VÝŽIVOVÉ PORADENSTVO

MAJÚ TESTY POTRAVINOVÝCH INTOLERANCIÍ ZMYSEL?

Tráviace problémy sa dnes vyskytujú úplne bežne a do určitej miery sa s nimi už stretol asi každý. Môžu ľudí trápiť roky a taktiež vo veľkej miere ovplyvňovať bežný život. Častokrát iba preto, lebo sa hanbia požiadať o pomoc. V snahe zlepšiť svoje zdravie a pohodu sa mnoho ľudí uchyľuje k testom potravinových intolerancií, známych ako IgG testy. Tieto testy sľubujú, že identifikujú potraviny, ktoré im údajne spôsobujú problémy. Avšak, tieto testy nielenže postrádajú oporu vo vedeckých dôkazoch, ale navyše sú zavádzajúce a prakticky môžu byť aj nebezpečné, keďže na základe ich výsledkov ľudia vyraďujú množstvo potravín, čo často vedie k nutričným deficitom a prehlbovaniu zdravotných problémov.

Na začiatok je potrebné vysvetliť rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou, pretože to sú dva úplne rozdielne stavy. Potravinová alergia znamená abnormálnu reakciu imunitného systému po konzumácii určitej potraviny, kedy dochádza k rozvoju imunopatologickej reakcie sprostredkovanej IgE protilátkami a to sa prejavuje rôzne – opuchom jazyka, pier, problémami s dýchaním až po anafylaktický šok. Ľudia s potravinovou alergiou musia striktne dodržiavať eliminačnú diétu a potraviny, ktoré im spôsobujú problémy, vyradiť zo svojho jedálnička.


Okrem alergických reakcií sprostredkovaných IgE, existujú reakcie na potraviny, ktoré možno nazvať potravinové intolerancie. Tie sa vyskytujú v populácii oveľa častejšie a je dôležité poznamenať, že symptómy nie sú spôsobené imunitným systémom. Pri potravinových intoleranciách je častým problémom nedostatok určitých tráviacich enzýmov a prejavy sú menej závažné ako v prípade potravinovej alergie. Potravinové intolerancie sa zvyknú prejavovať hnačkami, nafukovaním, bolesťami brucha, hlavy, únavou, slabou koncentráciou alebo inými príznakmi, ktoré dnes už bohužiaľ ľudia považujú za úplne bežné a „normálne“.

Diagnostika potravinovej intolerancie je na rozdiel od potravinovej alergie oveľa zložitejšia, a je nevyhnutná spolupráca lekár – výživár. Niektoré intolerancie, ako je napríklad intolerancia na laktózu, môžu byť diagnostikované špecifickými testami, čo je v prípade laktózovej intolerancie dychový test na laktózu. Aj keď je intolerancia stanovená tým správnym spôsobom, ľudia zvyknú vyradiť komplet všetky mliečne výrobky, čo je v tomto prípade úplne zbytočné a môže byť aj škodlivé. Často však ľudia netolerujú viacero potravín a nevedia vôbec identifikovať, ktoré potraviny im robia zle. Chodia od jedného lekára k druhému, všetky testy majú ukážkové, sú úplne zdraví, no zďaleka sa tak necítia. Sú neustále nafúknutí, unavení, boja sa už čokoľvek zjesť, aby im opäť nebolo zle. No a presne v tomto momente zvyknú podľahnúť lákavej reklame a zaplatia si predražené testy potravinových intolerancií.

Poďme sa pozrieť na to, ako fungujú testy potravinových intolerancií prostredníctvom IgG protilátok a čo na to hovorí súčasná veda a medzinárodne uznávané organizácie. Náš imunitný systém vytvára IgG protilátky, ktoré hrajú dôležitp úlohu v našom imunitnom systéme. Tvoria sa v našom tele ako reakcia na prítomnosť cudzích látok, vrátane potravín, ktoré konzumujeme. Je to úplne prirodzený proces, ktorý umožňuje telu efektívne reagovať na opakovanú expozíciu potravinám. To znamená, že keď zvykneme bežne konzumovať vajcia, tak môžeme očakávať aj zvýšené hodnoty IgG protilátok. Je to úplne normálne a v žiadnom prípade to neznamená, že nám vajcia škodia a mali by sme sa im vyhýbať. Vysoké hodnoty IgG pri určitej potravine sú často mylne interpretované, že daná potravina nám robí problémy, no v skutočnosti to je skôr znakom dobrej tolerancie ako intolerancie. Dnes si už vieme spraviť testy potravinových intolerancií proti viac ako 200 rôznym druhom potravín a ako „problémové“ väčšinou vychádzajú mlieko, vajcia, pšenica, orechy a sója. To všetko sú zväčša iba falošne pozitívne výsledky, vedúce k zbytočnému vylučovaniu zdravých potravín.


Široká škála odborných organizácií, vrátane American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI), European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) a tiež Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) neodporúčajú používanie IgG testov na diagnostiku potravinových intolerancií. Výskumy ukazujú, že tieto testy sú nepresné a nemajú žiadnu klinickú validitu. V jednom z hodnotení AAAAI sa uvádza, že „IgG protilátky sú prirodzenou odpoveďou tela na vystavenie potravinám a nesúvisia s potravinovou intoleranciou“.

Ak máte podozrenie na potravinové intolerancie, založte si potravinový denník a pod dohľadom skúseného nutričného špecialistu identifikujte problémové potraviny.

×

Pre objednanie služieb prosím vyplňte nezáväzný formulár, na základe ktorého Vás budem kontaktovať, zodpoviem prípadné otázky a spoločne sa dohodneme na termíne online konzultácie.

Mám záujem o spoluprácu


SK | EN
SK | EN